Blaavand tømrer

Juletræet med sin pynt …

… venter på vi får begyndt. Sådan lyder det i en af julens mange sange, som vi synger når vi danser rundt om træet. Men inden vi når så langt, skal træet lige i hus. Spørgsmålet er blot hvilken slags træ, der skal bæres ind over dørtærsklen. For julen er en tid for traditioner. Både når det gælder julepynt, juletøj, julemad – og altså også juletræer. For et juletræ er ikke bare et juletræ. Der er et væld at vælge imellem. Spørgsmålet er hvad et juletræ er for dig og hvordan du foretrækker at dit juletræ skal se ud?

Ægte eller kunstigt træ?

I Danmark blev det første juletræ – så vidt man ved – tændt i 1808. Den gang som mange generationer frem, var det et ægte grantræ. Hentet ind fra den nærmeste skov. Men i de senere år har de kunstige juletræer vundet mere og mere indpas. Det kan der være mange årsager til. Nogle vælger denne løsning fordi det kan genanvendes år efter år. Andre fordi de ser det som en miljørigtig løsning. Og atter andre fordi de ikke kan tåle gran. Om du foretrækker et ægte eller kunstigt juletræ, er naturligvis op til dig. Og du kan få det stort set lige som du ønsker det.

Med eller uden pynt

Hvad enten du vælger et juletræ i frisk gran eller et kunstigt et af slagsen, fås det i alverdens højder og drøjder. Fra de helt små, der kan stå stort set hvor som helst i hjemmet til de der når loftet. Fra de slanke, smalle træer til de store og fyldige med masser af grene til julens flotteste pynt. Men du kan naturligvis også vælge et træ der allerede er pyntet og helt klar til julens komme. For der findes både træer med sne og pynt. Kunstige naturligvis. Vælger du et af gran, kan du dog være heldig at finde en enkelt kogle på en af grenene. Men resten må du selv klare.

Hvor man end sig vender hen …

Lige så vel som der findes juletræer i stort set alle størrelser og udseender, findes der også utallige måder at anskaffe sig julens flotteste – eller sjoveste – træ på. Foretrækker du den ægte vare? Så kan du i det meste af julemåneden købe det på alle åbne pladser i de større byer. Du kan også finde grantræer i en række trælasthandler og byggemarkeder. Og endelig kan du også vælge selv at tage ud og fælde dit eget juletræ i en af de mange plantager der findes rundt om i landet. Det er både hyggeligt og en dejlig tradition for både store og små, hvor der ofte også er både æbleskiver, hestevogne og masser af julestemning. Du kan også vælge at købe dit juletræ online og få det leveret – nemmere bliver det næsten ikke!

Hvad vil du give?

Er du i stedet på udkig efter et juletræ du kan tage frem år efter år? Så er de kunstige et godt valg. De fås både i meget farverige udgaver med sne og glimmer og mere naturtro varianter. De senere år er især de mere naturlige juletræer vundet frem, da de ligner de ægte grantræer. Dog uden hverken at dufte eller drysse. Til gengæld er de lige så gode at hænge julepynt og julelys på som alle andre juletræer, så foretrækker du et miljørigtigt valg, så er det absolut værd at overveje et kunstigt juletræ. Disse kan købes både online og i en række større byggemarkeder, og findes i alle prisklasser. Som udgangspunkt kan de synes dyre, men da der er tale om en engangsinvestering er det på sigt ikke nødvendigvis dyrere end et almindeligt træ.